Wat is vegan leer en hoe duurzaam is het?

Conscious / 1 jaar geleden

De kans is groot dat je een leren of nep leren paar laarzen of leren jas in je bezit hebt, maar hoe duurzaam is leer? Leer is in feite nooit diervriendelijk, aangezien het gemaakt is van dode dierenhuid. Wel zijn er een aantal alternatieven voor leer, namelijk faux leather (nep leer) en vegan leer. Op die laatste gaan we verder in. Want wat is vegan leer en hoe duurzaam is het?

Wat is vegan leer?

In feite zijn vegan leer en kunstleer hetzelfde, beide worden deze nep leren materialen gemaakt van kunstof materialen zoals plastic. Vegan leer wordt dus nooit gemaakt van dierenhuiden. 

Wordt vegan leer dus gemaakt van plastic?

Dat hoor je goed, in de meeste gevallen wordt vegan leer gemaakt van plastic. De meest gebruikte materialen voor nepleer en vegan leer zijn polyvinylchloride (PVC) en polyurethaan (PU). Beide materialen zijn gemaakt van kunstof, ofwel plastic. 

is vegan leer duurzaam

Is vegan leer duurzaam?

Hierboven vertelden we je dat veganistisch leer in veel gevallen wordt gemaakt van PVC of PU, oftewel plastic. Plastic is vervuilend voor het milieu en niet natuurlijk afbreekbaar, dit is dus niet duurzaam tenzij het materiaal dat gebruikt wordt recyclebaar is. Recyclebaar plastic kan worden hergebruikt en is daarom een duurzamere keuze dan plastic dat niet kan worden hergebruikt. 

Toch zijn er innovatieve en duurzame materialen zoals kurk, appelschillen, ananas bladeren en gerecycled plastic die gebruikt worden voor de productie van vegan leer. De eerste drie materialen zijn natuurlijk afbreekbaar en daarom een duurzamere keuze. Maar ook vegan leer gemaakt van gerecycled plastic is duurzaam, omdat het plastic op deze manier wordt hergebruikt tot een nieuw product.

Veganistisch leer kan dus een duurzame optie zijn. Wil je zeker weten dat het paar vegan leren schoenen van natuurlijk of gerecycled materiaal gemaakt wordt? Check dan even goed de productomschrijving om te achterhalen hoe het product tot stand is gekomen.

Merken die producten van vegan leer verkopen

Merken als Dr. Martens hebben vegan leren veterlaarzen op de markt gebracht en ook Stella McCartney ontwerpt producten gemaakt van veganistisch leer. Naar verwachting zullen we in de toekomst vegan leer steeds vaker in de collecties van modehuizen en merken gaan zien, dus wij houden jullie graag op de hoogte. 

Meer weten over de afkomst van (duurzame) materialen? Neem dan vooral een kijkje op onze conscious pagina. Hier duiken we dieper in op materialen die wel of juist niet duurzaam zijn.