Wat is het meest dier- en milieuvriendelijke materiaal voor kleding?

Conscious / 1 jaar geleden

Bij het kopen van kleding is het zo makkelijk om te vergeten waar het vandaan komt en hoe een kledingstuk geproduceerd is. Wanneer we consumeren kijken we vooral naar het uiterlijk van een kledingstuk en natuurlijk naar het prijskaartje. Tijd om het roer om te gooien en bewuster te gaan shoppen. Maar wat is nou het meest dier- en milieuvriendelijke materiaal voor kleding?

Kleding productie: alles wat je moet weten

Niet duurzaam materiaal voor kleding

Voordat we antwoord kunnen geven op de vraag “Wat is het meest dier- en milieuvriendelijke materiaal voor kleding?” duiken we eerst even in materialen voor kleding die juist niet duurzaam zijn. 

Plastic microvezel vanuit kleding komt terecht op ons bord

Zonder dat je het waarschijnlijk door hebt bestaat een groot deel van je kast uit kleding gemaakt van goedkope stoffen, die schade aan dier en planeet toebrengen. Onderzoek heeft aangetoond dat tijdens het wassen van polyester, nylon en acryl duizenden plastic micro vezels vrijkomen. Deze vezels reizen door de riolering en komen uiteindelijk in de oceaan terecht met alle gevolgen van dien. Het bizarre van dit hele verhaal is dat deze plastic microvezels nu ontdekt worden in de vis die we eten. In feite eten we dus de plastic micro vezels die we door eigen toedoen in ons eten hebben laten komen. Mind blowing als je erover nadenkt, vind je niet?

Verduurzaam de kledingindustrie

En zo zijn er nog meerdere manieren waarop de kledingproductie een negatieve impact kan hebben op de planeet. Onder andere de productie van katoen, waarbij zoveel vervuild water vrijkomt wat weer bijdraagt aan de dood van onder andere bijen. Een ander voorbeeld is het gebruik van bleekmiddel en chemische kleurstoffen (die giftig zijn) om onze kledingstukken een kleurtje te geven, onwijs slecht voor het mileu. 

Dit zijn voor ons redenen genoeg om onderzoek te doen naar materialen voor kleding die het meest dier- en milieuvriendelijk geproduceerd zijn. Beetje bij beetje worden we bewuster en proberen we dit mee te nemen in ons shopgedrag. We hopen jou hier uiteindelijk mee te kunnen inspireren.

Dan nu: wat is het meest dier- en milievriendelijke materiaal voor kleding

Gelukkig zijn er een hoop dier- en milieuvriendelijke materialen voor kleding die we steeds vaker in de schappen zien liggen. Modeketens en merken worden steeds bewuster en lanceren speciale collecties  waarbij enkel en alleen gebruikt wordt gemaakt van duurzame materialen. Hieronder geven we een toelichting van de 4 meest voorkomende duurzame materialen gebruikt voor kleding.

1. Bioligisch katoen

Biologisch katoen staat op nummer één van de meest dier- en milieuvriendelijke materialen. Biologisch katoen is anders dan normaal katoen. Normaal katoen blijkt namelijk gevuld met pesticiden, wat niet vriendelijk is voor het milieu. Bij de productie van organisch katoen wordt er geen gebruik gemaakt van pesticiden in het productieproces, waardoor we organic cotton schaven onder milieuvriendelijk materiaal. Toch kun je ook met een organic cotton label nog flink misleid worden. Biologisch katoen is dan wel milieuvriendelijk geproduceerd, maar wanneer het T-shirt vervolgens in een fel oranje kleur is uitgevoerd kun je er al vanuit gaan dat er milieuvervuilende chemische kleurstoffen zijn toegevoegd. 100% biologisch katoen collecties zijn daarom vrijwel alleen uitgebracht in de kleuren van katoen, zoals gebroken wit, lichtgroen en lichtbruin.

Shop hier kleding gemaakt van biologisch katoen.

organisch katoen
2. Hennep

Kleding gemaakt van hennepvezel kom je minder vaak in de schappen tegen dan biologisch katoen. Echter vereist de hennepproductie veel minder pesticiden dan bij de productie van katoen én is hennep ook nog eens een veel sterker materiaal dan katoen. Hennep is onwijs duurzaam en daarom een goede keuze wanneer je opzoek bent naar kleding gemaakt van dier- en milieuvriendelijk materiaal.

3. Linnen

Iedereen kent linnen, misschien heb je zelf wel een linnen blouse of broek van linnen materiaal in je kast hangen. Waarom linnen duurzaam is? Linnen is gemaakt van cellulosevezels die worden gewonnen uit vlasplanten. Het goede aan de vlasplant is dat hij niet veel energie of water nodig heeft om te groeien. Daarnaast wordt de hele plant gebruikt voor het produceren van linnen, waardoor er geen afval overblijft. Linnen kleding is natuurlijk afbreekbaar en recyclebaar, het is een sterk materiaal, maar daarnaast ook luchtig en comfortabel. Linnen wordt door haar luchtigheid vaak gebruikt voor zomerkleding. 

Oja even een sidenote: zoals we ook al aangaven bij biologisch katoen - kies voor linnen kledingstukken in natuurlijke kleuren zodat je zeker weet dat er geen chemische kleurstoffen in verwerkt zijn.

4. Gerecyclede kleding

Gerecyclede kleding is duurzaam want materiaal wordt hergebruikt (lees in deze blog hoe gerecyclede kleding gemaakt wordt). Steeds vaker zien we kledingstukken gemaakt van gerecycled materiaal in de schappen hangen. Denk aan bikini’s van eco nylon (gerecycled nylon). Wij kunnen dit alleen maar toejuichen en hopen dat dit in de verre toekomst de norm gaat zijn.

We hopen dat dit blogartikel je heeft geholpen duurzamere keuzes te maken wat betreft het kopen van kleding. Als advies kunnen we je meegeven de labels van kledingitems goed te checken of onderzoek te doen naar de productieprocessen van bepaalde merken. Maar nu je weet welke materialen het meest dier- en milieuvriendelijk zijn voor het produceren van kleding, kun je alvast een eerste stap in de juiste richting zetten.

Sustainable fashion