Wat is gerecycled wol en hoe duurzaam is het?

Conscious / 1 jaar geleden

Bij BOETIEK.NL helpen we je graag om bewustere keuzes te maken op het gebied van kleding kopen. Waarschijnlijk ben je er van op de hoogte dat er verschillende keuzes zijn op het gebied van milieuvriendelijke materialen voor kleding, maar we kunnen ook begrijpen dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Wat is wel en wat is niet duurzaam? Op onze conscious pagina lees je alles over duurzame kleding en in deze blog behandelen we de vraag “Wat is gerecycled wol en hoe duurzaam is het?”.

Duurzame materialen voor kleding

Eerder op onze blog heb je al kunnen lezen wat de meest milieu- en diervriendelijke materialen voor kleding zijn, daarnaast behandelden we ook een stuk over hoe gerecyclede kleding wordt gemaakt. Dat laatste onderwerp is vrij breed en omvat een hoop verschillende materialen, vandaag willen we gerecycled wol verder uitlichten. Want hoe ontstaat het en hoe wordt wol hergebruikt?

Wat is gerecycled wol?

Wol als materiaal voor kleding kennen we allemaal. Wol is in feite vacht van een dier (o.a. van een schaap of geit) - het zijn dunne kroesharen die schubben hebben. Door de schubben, houdt het langer warmte vast. Hierdoor is wol dus een stuk warmer dan de synthetische en tevens niet duurzame variant acryl. 

Wol is van nature een vrij duurzaam materiaal. Wollen kledingstukken blijven lang in omloop, waardoor hun ecologische voetafdruk wordt verkleind. Wanneer een wollen kledingstuk wordt gerecycled, gaat de wollen vezel gemiddeld 20-30 jaar mee. Behoorlijk duurzaam dus!

Wat is gerecycled wol

Hergebruikt wol kan worden gebruikt voor het reproduceren van kleding zoals wollen truien, maar wordt ook veelvuldig gebruikt voor de vulling van banken bijvoorbeeld. Doordat een wollen vezel een lange levensduur heeft, kan wol meerdere keren worden gerecycled tot een nieuw product. 

Gerecycled wol draagt bij aan vermindering van lucht-, water- en bodemverontreiniging. Toch is het niet zo dat ieder wollen kledingstuk recyclebaar is. Er zijn een aantal certificering labels die je in wollen producten kunt vinden, welke aangeven dat wol recyclebaar is. Bij het kopen van een recyclebaar wollen kledingstuk kun je dus het label checken op de volgende labels. 

RCS: Recycled Claim Standard 

GRS: Global Recycled Standard

SCS: Reycled Content Certification

Wanneer je één van deze labels terugvindt, zit je goed.

 

Hoe wordt gerecycled wol gemaakt?

Wol kan op een aantal manieren worden gerecycled. We behandelen de twee verschillende mogelijkheden hieronder.

1. Het gesloten lussysteem

Hierbij wordt het kledingstuk naar de staat van ruwe vezels gebracht en van deze vezels worden weer opnieuw wollen garen gemaakt. Deze gerecyclede wollen garens worden vervolgens weer gebruikt voor bijvoorbeeld gerecycled wollen breigoed. In dit geval zijn de garens vaak wat ruwer en grover.

2. Het open-lussysteem

Bij deze manier van recyclen wordt gerecycled wol de basis voor nieuwe producten zoals isolatiemateriaal of bankvulling. Hierbij worden oude of onverkochte wollen producten of productieafval gerecycled tot vulling voor banken of bedden. 

Hoe duurzaam is gerecycled wol

Hoe duurzaam is gerecycled wol?

We kunnen dus volmondig zeggen dat gerecycled wol een duurzame optie is. Sowieso is wol een vrij duurzaam materiaal met een lange levensduur, maar wanneer wol hergebruikt wordt wordt de levensduur van een kledingstuk met zeker 10-20 jaar verlengt.