Wat is eco nylon en hoe duurzaam is het?

Conscious / 1 jaar geleden

Duurzaam winkelen als het gaat om badmode of panty’s kan best wel lastig zijn. Veel bikini’s en panty’s zijn nou eenmaal gemaakt van synthetische stoffen, zoals polyester, nylon en elastaan. Een bikini van 100% katoen zul je niet gauw tegenkomen, aangezien badstof een aantal functies moet hebben dat katoen niet heeft. Zo moet het onder andere elastisch zijn, zodat het op zijn plek blijft zitten. Hier is elastaan voor nodig. En daarnaast moet de stof water op kunnen nemen en snel weer droog kunnen worden. Duurzame badmode en beenmode lijkt dus bijna onmogelijk, totdat eco nylon werd uitgevonden! In dit artikel leggen we je uit wat eco nylon is en hoe duurzaam deze stof nou eigenlijk is. 

 

Wat is eco nylon?

Eco Nylon is in feite gerecycled nylon, wat betekent dat nylon opnieuw gebruikt is: duurzaam nylon dus. Gerecycled nylon, ofwel eco nylon, wordt vervolgens gebruikt voor de productie van bikini’s, badpakken en panty’s. Maar laten we even helemaal teruggaan naar de kern: want wat is nylon precies? In feite is dit een synthetische stof gemaakt van een vezel die ‘polymeer’ wordt genoemd. Nylon behoort daarom tot de groep ‘polyamides’. In feite is nylon dus plastic (niet duurzaam). De polymeer wordt geproduceerd in de vorm van korrels, welke tot 250 graden worden verhit en versmolten zodat er garen van gemaakt kan worden. Dit proces is vergelijkbaar met het proces van polyester. Van deze garen worden vervolgens kledingstukken gemaakt zoals bikini’s, badpakken en panty’s. Zo nu je weet wat nylon precies is, wordt het tijd om verder te duiken in de definitie van eco nylon.

ecoynylon duurzaam

Hoe duurzaam is gerecycled nylon?

Eco Nylon is in feite gerecycled nylon. Recyclen betekent dat een grondstof of product opnieuw gebruikt wordt, wat onwijs duurzaam is. De stof nylon zelf is namelijk niet natuurlijk afbreekbaar, dus wil je nylon omtoveren tot duurzaam materiaal, dan is de enige optie om het materiaal opnieuw te gebruiken. Maar hoe werkt dit precies?

 

Want kun je zomaar pantystof verwerken tot een nieuwe panty? Nee, dat kan niet zomaar. In een panty zit namelijk ook elastaan verwerkt, wat ervoor zorgt dat de panty elastisch is. Als je het nylon uit een panty dus opnieuw wilt gebruiken, zal eerst het nylon van het elastaan gescheiden moeten worden. Dit gebeurt af en toe al, maar is vrij gecompliceerd. Een gerecyclede panty wordt daarom in de meeste gevallen niet gemaakt van een oude panty, maar gewoon van een andere kledingstuk dat gemaakt is van 100% nylon. Nylon en elastaan kun je namelijk niet door elkaar heen versmelten en vermaken tot nieuw garen, dit kan enkel afzijdig van elkaar gebeuren. 

Dus, eco nylon is duurzaam?

Het kopen van econylon, of wel gerecyled nylon is dus behoorlijk duurzaam. Check het label of de productomschrijving van econylon kledingstukken om te achterhalen hoe het kledingstuk geproduceerd is. 

Over het algemeen is het kopen van een normaal nylon kledingstuk dus niet duurzaam, alléén als vermeld wordt dat het materiaal zal worden hergebruikt, valt het kledingstuk onder duurzaam. 
Shop hier duurzame bikini's van econylon en andere duurzame materialen.

Lees ook: Hoe duurzaam is polyester? Wij zochten het uit!