Niet Black Friday maar Bye Buy Friday.

Conscious / 5 maanden geleden

Je leest het goed, aankomende vrijdag is het Bye Buy Friday bij Shop Like You Give A Damn, een dag die niet alle verpletterende kortingen stimuleert, maar waarbij juist geld wordt ophaalt voor een goed doel. Wat houdt Bye Buy Friday in en hoe is dit initiatief tot stand gekomen? Je leest het allemaal in deze blog.

Bye Buy Friday in plaats van Black Friday

In plaats van korting op de collectie, vraagt Shop Like You Give A Damn aankomende vrijdag juist 10% extra op hun collectie, een tegengeluid op Black Friday. Het extra opgehaalde bedrag zullen zij verdubbelen en doneren aan een goed doel. Bye Buy Friday is een initiatief dat is opgericht om een tegenbericht te laten horen tegen de massale uitverkoop drift tijdens Black Friday. Steun de wereld en steun Bye Buy Friday door op deze dag een aankoop te doen bij Shop Like You Give A Damn.

Duurzaamheid in de fashion industrie

Bij BOETIEK.NL hechten we veel waarde aan duurzaamheid, wij helpen de consument bewustzijn stapje bij beetje te integreren in hun shopgedrag. Wij begrijpen dat deze switch echt niet zo maar in één keer is gemaakt, en het begint allemaal bij bewustwording. Wat voor impact heeft de mode industrie op onze planeet en wat kunnen we daar aan doen? Op onze conscious blog pagina lees je meer informatie over duurzame mode en duurzaamheid in de fashion industrie. Wij vinden het daarom belangrijk om ook de andere kant van de medaille te belichten. Want wat voor impact hebben massale uitverkoop events zoals Black Friday nou eigenlijk op de mode industrie?

Bye Buy Friday

Wat is Bye Buy Friday?

Kleding kopen tegen spotprijzen en met extreem hoge kortingen, misschien leuk voor je portemonnee ja. Maar kijk eens naar het grotere geheel. Overmatig en extreem goedkoop kleding kopen, daarmee stimuleer je de fast fashion industrie met alle negatieve gevolgen van dien. Het team achter Shop Like You Give A Damn wilde absoluut niet bijdragen aan deze gevolgen en bedacht als gevolg daarvan het tegengeluid Bye Buy Friday. Een ludieke actie om Black Friday als het ware te boycotten en meer aandacht te geven aan de negatieve impact die de fashion industrie heeft op mens, milieu en planeet.

Op Bye Buy Friday profiteer je niet van hoge kortingen, maar betaal je zelfs 10% extra op je aankoop. Deze extra opbrengst wordt door Shop Like You Give A Damn verdubbelt en gedoneerd aan een goed doel. Absurd? Misschien. Maar in elk geval in de meest positieve zin van het woord.

Waarom bestaat dit tegengeluid tegen Black Friday?

We schrijven regelmatig over de impact die de fast fashion industrie heeft op mens, milieu en planeet. Het iedere week opnieuw lanceren van een nieuwe collectie tegen spotprijzen, slechte werkomstandigheden in fabrieken maar ook het gebruik van milieuvervuilende materialen - er zijn talloze redenen waarom er een tegengeluid in het leven is geroepen tegen de extreem hoge en onrealistische kortingen die in het weekend van Black Friday gehanteerd worden. 

Met Bye Buy Friday wil Shop Like You Give A Damn aandacht vestigen op de impulsaankopen, overproductie en de wegwerpcultuur die deze actieperiode tekenen.

We nemen het je trouwens niet kwalijk als je niet alle ins en outs weet over de impact die de mode industrie op onze wereld heeft, wij zijn hier namelijk juist om je meer inzicht te geven en je bewustwording te laten creëren. Want wanneer je je realiseert dat als je meedoet aan Black Friday, je daarmee dus ook instemt met overproductie en onnodige overconsumptie, denk je misschien nog wel een tweede keer na.

Shop Like You Give A Damn nodigt daarom iedereen uit deze dag nóg bewuster om te gaan met het consumeren van fashion. Koop nóg minder dan normaal. En als er toch iets wordt gekocht, dan het liefst via #ByeBuyFriday, als statement voor de vegan, fair en een duurzamere wereld.

Bye Buy friday

De impact van Black Friday op de mode industrie

Zoals wij hierboven al aanhaalden schrijven wij deze blog om jouw bewuster te laten worden van de gevolgen van massale uitverkoop events als Black Friday. We begrijpen dat je wellicht niet over alle kennis bezit en daarom lichten wij je graag in over bepaalde zaken die inzicht geven in de impact van Black Friday en Fast Fashion.

- Lage lonen: Vraag jij je nooit af hoe het kan dat een top voor slechts €15,- (of soms zelfs minder) in de winkel ligt? Vooral wanneer wij jouw vertellen dat gemiddeld maar liefst 169 mensen hebben meegewerkt aan de productie van één kledingstuk. Wanneer je beseft dat ieder kledingstuk ook nog een bepaalde marge moet opleveren is niet meer goed te praten hoe zo’n kledingstuk tot stand is gekomen.
- Overconsumptie: kleding kopen tegen stuntprijzen. Lijkt misschien leuk voor je portemonnee. Maar dit draagt enorm bij aan een wegwerpcultuur met alle milieuvervuilende gevolgen van dien.

En zo zijn er nog meer redenen die ervoor zorgen dat de kledingindustrie op de vierde plek komt in het rijtje meest vervuilende industrieën ter wereld.

Bye Buy Friday

Waar gaat de opbrengst van Bye Buy Friday naar toe?

Oke, laten we weer even terug gaan naar Bye Buy Friday, want waar gaat de opbrengst van dit initiatief dan naar toe?

Je hebt vast wel gehoord van de Rana Plaza-ramp in 2003 - wat wereldnieuws werd. Op 24 april 2003 stortte een acht verdiepingen tellende productie fabriek in Bangladesh in elkaar, met als gevolg dat 1134 mensen om het leven kwamen.

Fashion Revolution is een beweging die is opgericht na de Rana Plaza-ramp in 2003 en is inmiddels 's werelds grootste beweging voor mode-activisme geworden, die burgers, de industrie en beleidsmakers mobiliseert door middel van onderzoek, onderwijs en belangenbehartiging. Zo doet deze beweging onder andere onderzoek naar de sociale en milieu-impact van de kledingindustrie en laten zij zien wat hier anders moet. Ze oefenen druk uit op merken door consumenten bewuster te maken van deze impact. Ze streven naar transparantie in de supply chain en beïnvloeden zelfs overheden om een actievere rol te spelen in het handhaven van wetten en regels in de fashion industrie.

Fashion Revolution

De opbrengst van Bye Buy Friday wordt dan ook geschonken aan Fashion Revolution, hiermee draagt Shop Like You give A Damn bij aan een eerlijkere mode industrie.

Nu nog even over ons. Wij erkennen de impact die consumeren heeft op het milieu en daarom helpt BOETIEK.NL jou als consument in je zoektocht naar duurzame alternatieven. Vanuit BOETIEK.NL staan wij dus ook achter initiatieven zoals Bye Buy Friday, en ondanks dat wij zelf ook continu bij leren, vinden wij het belangrijk dat hier aandacht voor is. Hopelijk jij ook.