In 6 stappen je kledingkast verduurzamen

Conscious / 1 jaar geleden

Mensen zijn meer en meer bezig met bewustwording - maar ook bewust shoppen en je kledingkast verduurzamen horen hier bij. Wij kunnen alleen maar aanmoedigen om bewustwording mee te nemen in je shopgedrag, al snappen we dat het niet altijd even makkelijk is om het roer in een keer om te gooien. Daarom helpen je in 6 stappen je kledingkast te verduurzamen met onderstaande tips. 

Je kledinkast verduurzamen: in 6 stappen

 

1. Koop tweedehands

Een best wel voor de hand liggende tip voor het verduurzamen van je kledingkast: shop tweedehands kleding! Het shoppen van second-hand en vintage kleding wordt tegenwoordig onwijs omarmt. Het is niet alleen cool om een vintage Levi’s jeans te dragen, maar het is ook nog eens super duurzaam om kledingstukken een tweede leven te gunnen. Go vintage, dus!

2. Duurzame materialen

Kies voor linnen en biologisch katoen in plaats van kledingstukken gemaakt van polyester. Duurzame materialen passen perfect in duurzaam koopgedrag en eigenlijk de simpelste manier om je kledingkast te verduurzamen. Bovendien zit katoen of linnen comfortabel en draagt het luchtiger dan zo’n zweterig stofje als polyester: win-win dus! 

Hoe je weet of een kledingstuk gemaakt is van linnen of biologisch katoen? Check even het label: hier vind je vaak informatie over welke materialen gebruikt zijn in het kledingstuk. Houd er wel rekening mee dat een hoop kleding gemaakt is van een mix van katoen en polyester dus check goed het label bijvoorbeeld 100% organic cotton vermeld. (Hier lees je hoe duurzaam polyester nou eigenlijk is).

Shop hier biologisch katoenen dames kleding.

3. Kleding vermaken

Een lange broek die je niet meer draagt maar die wel als korte broek door kan? Een T-shirt vermaken tot crop-top of een lange rok vermaken tot midi-rok? Er zijn onwijs veel mogelijkheden om kleding in je kast te vernieuwen en vermaken tot een compleet nieuw kledingstuk. Het is niet alleen duurzaam, het is ook nog eens origineel. Kun je zelf niet naaien? Niet getreurd, er zijn genoeg kleermakers die voor nog geen €7,50 een broek, jurk of T-shirt kunnen vermaken. Of wellicht heb je een vriendin, tante of oma die wel raad weet met een naaimachine? 

Kleding vermaken is een van de leukste stappen in het proces naar het verduurzamen van je kledingkast.


In 6 stappen je kledingkast verduurzamen

4. Ruilen

Heb je er wel eens over nagedacht om een kledingruil op te zetten met je vriendinnen? Spreek af om allemaal vijf kledingstukken in goede staat mee te nemen, welke je zelf niet meer draagt. Maak er een gezellige avond van met wijntjes en snacks, en je fashion swap party is er een om ieder kwartaal terug te laten komen. Geloof ons!

Je kledingkast verduurzamen door simpelweg kleding te ruilen met je vriendinnen is onwijs leuk én je doet een ander ook nog eens veel plezier met de kledingstukken die je zelf niet meer draagt maar wel nog van goede kwaliteit zijn.

5. Gerecyclede materialen

Een slimme manier om je kledingkast verduurzamen is door het kopen van gerecyclede materialen. Gerecyclede kledingstukken zoals bikini’s van gerecyled nylon zien we steeds vaker in de collecties van winkels hangen. Dit maakt het opeens mogelijk om een duurzame bikini aan te schaffen. Normaal gesproken is badmode bijna altijd van synthetisch materiaal gemaakt. Maar eco nylon (gerecyled nylon) maakt het mogelijk om ook bij de aanschaf van badmode rekening te houden met duurzaamheid, en dat vinden wij tof!

6. Shop in je moeders of zus haar kast

Een beetje hetzelfde idee als het opzetten van een kledingruil met je vriendinnen, maar dan net nog even iets laagdrempeliger - shop gewoon eens in je moeders of zus haar kast. Wedden dat je moeder een hele lading kleding heeft die ze zelf niet meer draagt, maar die jij helemaal te gek vindt? En zo niet, kun je haar oude kleding vermaken tot nieuwe exemplaren (zoals we noemden in punt 3). Klein tipje: vraag wel even toestemming voordat je hun kasten plundert!

Zo dit waren onze tips om in 6 stappen je kledingkast te verduurzamen. Heb jij nog tips? Laat het ons dan vooral weten.