Hoe wordt gerecyclede kleding gemaakt?

Conscious / 1 jaar geleden

Op onze blog lees je regelmatig artikelen over duurzame materialen, kledingstukken of merken. We proberen je tips te geven over hoe je jouw kast kunt verduurzamen, welke stoffen wel en welke stoffen vooral niet duurzaam zijn. Kleding van gerecycled materiaal mag niet ontbreken in dit rijtje en daarom geven we vandaag antwoord op de vraag “Hoe wordt gerecyclede kleding gemaakt?"

Gerecyclede kleding

Wat is gerecycled materiaal?

Met het recyclen van plastic, papier en glas doe je een stap in de goede richting naar een bewuster leven. Maar wist je dat je ook met jouw shopgedrag (en dan hebben we het over kleding kopen) een stapje in de goede richting kunt doen van duurzaamheid? Misschien heb je al een T-shirt van organisch katoen of een bikini van eco nylon (in deze blog lees je wat eco nylon is) in je kast liggen, maar tegenwoordig zien we ook steeds vaker kleding van gerecyclede materialen in de schappen liggen.

Kleding wordt gemaakt van materialen als katoen, wol, polyester of nylon, maar waarom zouden we deze materialen niet recyclen? Het klinkt makkelijk, maar soms is het toch ingewikkelder dan je denkt. Denk maar eens aan materialen die bestaan uit een mix van meerdere materialen. Kun je deze zomaar recyclen of moeten de materialen eerst gescheiden worden.

Kun je kleding recyclen wanneer het bestaat uit een mix van materialen?

Het antwoord hierop is nee, niet altijd. Wanneer kleding bestaat uit een mix van verschillende materialen (bijvoorbeeld katoen en elastaan), kan dit kledingstuk niet zomaar gerecycled worden. De kwaliteit van het materiaal zal namelijk achteruitgaan of zelfs scheuren. Belangrijk is dat de material eerst dus worden gescheiden. Pas dan kun je materiaal recyclen tot een nieuwe kledingstuk - upcyclede kleding shop je hier.

Hoe wordt gerecyclede kleding gemaakt?

Zoals hierboven beschreven kan niet ieder kledingstuk gerecycled worden tot een nieuw kledingstuk, simpelweg omdat een mix van materialen niet altijd gescheiden kan worden. Toch is zo’n kledingstuk niet doelloos geworden. Materiaal dat niet gescheiden kan worden, kan namelijk alsnog nuttig gebruikt worden als bijvoorbeeld opvulmateriaal voor banken. Op die manier kun je materiaal dus alsnog hergebruiken, zodat het alsnog een nieuw leven krijgt. Zolang er een nieuw product kan worden gecreëerd, met bestaand materiaal, noemen we dit gerecycled (en dus duurzaam). 

Eco nylon

Soorten gerecyclede materialen

Kleding gemaakt van polyester (zonder dat dit gemixt is met andere materialen, zoals bijvoorbeeld elastaan) kan verwerkt worden tot een nieuw kledingstuk. Hetzelfde geldt voor nylon. Gerecycled nylon wordt eco nylon genoemd en wordt gebruikt voor bijvoorbeeld bikini’s of panty’s. In deze blog lees je hoe eco nylon tot stand komt. Maar ook katoen kan worden gerecycled. Check de labels van de producten om te zien of een t-shirt gemaakt is van gerecycled katoen. 

Naast kledingstukken die worden omgetoverd tot een nieuw kledingstuk, kunnen natuurlijk ook ander soort producten worden gebruikt en omgetoverd tot een gerecycled kledingstuk. Denk aan bijvoorbeeld PET-flessen die worden gebruikt en verwerkt tot garens, waarmee vervolgens nieuw materiaal wordt gecreëerd. Heb je weleens een tas gemaakt van PET-flessen gezien? Nee? Google maar eens :) 


Kleding van PET flessen

 

Gerecyclede kleding kan dus op allerlei manieren en van allerlei verschillende materialen gemaakt worden. Vaak vind je bij de productomschrijving van een gerecycled kledingstuk een uitgebreide uitleg over hoe het kledingstuk tot stand is gekomen.