Hoe duurzaam is polyester? Wij zochten het uit!

Conscious / 1 jaar geleden

Naast katoen is polyester één van de meest voorkomende materialen in de mode industrie, maar hoe duurzaam is polyester nou eigenlijk? Aangezien wij regelmatig in de labels van onze kledingstukken kijken en daar vaak polyester geschreven staat, raakten wij nieuwsgierig. Want wat is polyester nou precies en past het in onze duurzame levensstijl?

Wat is polyester?

Om een zo duidelijk mogelijk beeld te krijgen van dit materiaal willen we eerst in kaart brengen wat polyester eigenlijk is. Polyester wordt gemaakt van olie. Wanneer dit materiaal gesmolten is, ontwikkel je garen en van deze garen wordt kleding, beddengoed of ander textiel gemaakt. Polyester bestaat uit plastic microvezels, wat in principe dus betekent dat dit materiaal ook wel gezien wordt als plastic. 

Oke, dus polyester is plastic?

Door het creëren van een chemische reactie tussen ethylene en glycol (materiaal op basis van olie), ontstaat polyester. In polyestergaren zitten dan ook plastic microvezels, welke tijdens het wassen in het water terecht komen. Het lukt waterzuiveringsbedrijven niet altijd om alle microvezels volledig uit het water te verwijderen en uiteindelijk komen ze als plastic afval in de oceaan terecht. Nog niet duidelijk is in hoeverre dit plastic schadelijk is voor de gezondheid van de mens, dat is dan ook iets wat nog verder wordt uitgezocht door wetenschappers. Maar heel eerlijk.. met deze informatie krijgen we het idee dat polyester niet duurzaam is - wat vinden jullie? Wij gingen verder op onderzoek uit - lees gauw verder.

hoe duurzaam is polyester

Hoe duurzaam is polyester?

Hoe sustainable polyester is, is met verschillende argumenten te beantwoorden. En daarom willen wij de voor en nadelen van polyester met betrekking tot duurzaamheid even voor je opsommen. We hopen je hiermee te helpen in jouw beslissing over het kopen van polyester kleding. We spreken namelijk uit ervaring dat als je eenmaal op de hoogte bent van hoe duurzaam deze stof nou eigenlijk is (of juist niet), je voorkeur misschien toch liever uitgaat naar bijvoorbeeld katoen.

Polyester is niet duurzaam omdat:

- Polyester laat plastic microvezels los bij het wassen. Deze vezels zijn minuscuul, maar hebben een grote impact op het milieu (milieuvervuiling). Daarnaast wordt nog onderzocht of

de loslating van deze vezels ook negatieve impact op mens en dier kan hebben.

- Polyester is in principe plastic en plastic kan alleen geverfd worden door middel van zware kleurstoffen. Helaas zorgen deze zware kleurstoffen voor milieuvervuiling

- Omdat polyester wordt gemaakt van olie, en de olie industrie een negatieve impact heeft op het milieu, werkt polyester hier helaas ook aan mee.

- Polyester kledingstukken zijn in veel gevallen niet 100% van polyester gemaakt, maar bestaan uit een mix van verschillende materialen. Dit maakt het een stuk lastiger of zelfs onmogelijk om een kledingstuk te recyclen. Wil je er toch zeker van zijn dat jouw polyester t-shirt gerecycled kan worden, check dan even goed het label en koop alleen kleding gemaakt van 100% polyester.

Polyester is duurzaam omdat:

- Het feit dat polyester niet snel kreukt, zorgt ervoor dat deze stoffen niet gestreken hoeven te worden, wat weer zorgt voor energiebesparing.

- Polyester is plastic en plastic is niet afbreekbaar. Echter kan dit materiaal wel gerecycled worden. Van gerecycled polyester kunnen weer nieuwe kledingstukken of textiel lappen gemaakt worden. Belangrijk is wel dat het kledingstuk in dat geval van 100% polyester gemaakt is. Check dus even goed het label of de productbeschrijving op de website voordat je een kledingstuk aanschaft.

- Polyester is makkelijk te reinigen, waardoor het niet op hoge temperaturen gewassen hoeft te worden. Dit bespaart energie.

Met alle voor- en nadelen van polyester en haar duurzame waardes op een rij, kunnen we concluderen dat polyester niet persé in het rijtje duurzaam textiel thuishoort. Mochten polyester kledingstukken hergebruikt worden, draagt dit absoluut wel bij aan een duurzame samenleving. Helaas zien we op dit moment dat fast fashion ketens gebruik maken van lage kwaliteit polyester die snel slijt of dat de kledingstukken gemaakt zijn van een mix van materialen, waardoor de stof in veel gevallen niet kan worden hergebruikt. De volgende stap in dit proces zou zijn het produceren van kledingstukken die voor 100% gemaakt worden van polyester, echter moet ook in dit proces rekening worden gehouden met de side-note dat kunstof en plastic niet oneindig kan worden gerecycled. Gelukkig is de mode industrie volop bezig met ontwikkelingen of het gebied van dit materiaal, waardoor polyester hopelijk in de toekomst wél een plaats op kan eisen in het rijtje duurzaam textiel. Dus of polyester duurzaam is? Niet bepaald.