Een minimalistische kledingkast: zo kies je kwaliteit boven kwantiteit

Conscious / 1 jaar geleden

Ook wij maakten ons er voorheen schuldig aan: ieder seizoen nieuwe trend items kopen die we dan welgeteld één seizoen droegen om er vervolgens op uitgekeken te zijn - want: de trend was voorbij. Gelukkig leren we hier steeds meer van en kiezen we vaker voor kwaliteit boven kwantiteit. We hopen jou te inspireren hetzelfde te doen en op die manier te bouwen aan een minimalistische kledingkast vol kwalitatieve duurzame kleding items die lang mee gaan. Investeren in minimalistische kleding boven trend items waar je vaak na een jaar op bent uitgekeken, is een bewustere manier van consumeten. Kies vandaag nog voor kwaliteit boven kwantiteit.

Een minimalistische kledingkast

We hebben al eens een blog gewijd aan het minimaliseren van je kledingkast (deze blog lees je hier). En we willen nog eens toelichten waarom we iedereen motiveren om niet ieder seizoen een compleet nieuwe garderobe aan te schaffen, maar bewuster te shoppen en te kiezen voor kwaliteit.

 

duurzame mode kopen

 

Ga voor duurzaam: kies voor kwaliteit boven kwantiteit

Fast fashion ketens produceren iedere maand, soms wel iedere week, nieuwe collecties. Maar deze collecties zijn, zoals je in je achterhoofd stiekem ook wel weet, niet altijd eerlijk tot stand gekomen. Productiefabrieken waarbij vrouwen werkweken maken van 80 uur tegen de laagste lonen en hele slechte arbeidsomstandigen zijn hierbij eerder de norm dan een uitzondering. Als je daarover nadenkt is dat rokje van €15,- passend in het trendbeeld toch even wat minder aantrekkelijk, vind je niet? Dan hebben we het nog niet over veelvuldig gebruik van niet natuurlijk afbreekbare materialen zoals polyester - wat in feite een plastic microvezel is. (In deze blog lees je hoe duurzaam polyester is).

Bovendien is de kwaliteit van dit soort kledingstukken (die onwijs goedkoop geproduceerd zijn) vaak behoorlijk slecht, waardoor je het kledingstuk na een jaar kunt weggooien. Geen duurzame keuze dus.

Eerlijke geproduceerde kleding van goede kwaliteit

Om duurzaam winkelen beetje bij beetje op te nemen in je koopgedrag zouden wij je aanraden voor kwaliteit te kiezen boven kwantiteit. Investeer in tijdloze items die jaren meegaan, gemaakt van duurzaam materiaal zoals biologisch katoen, linnen en hennep. De prijs van dit soort kledingstukken ligt vaak iets hoger, maar vergeet niet: goedkoop is duurkoop. Investeer in een tijdloze garderobe die eerlijk geproduceerd is, is wat wij je zouden aanraden. Het hoeft niet allemaal in één keer perfect, wij zelf leren ook ieder dag steeds een beetje meer wat betreft duurzaamheid, maar vandaag een eerste stap in de goede richting zetten kunnen wij alleen maar toejuichen.

Als je toch wilt kiezen voor trendy items, ga dan bij jezelf na: is deze trend vooral een hype die volgend jaar weer voorbij is (zoals bijvoorbeeld neon)? Of is het een trend die meerdere jaren zal blijven (zoals de mom-jeans)? Dat zal je keuze om het kledingstuk wel of niet te kopen hopen net even makkelijker maken. Heb jij na het lezen van deze blog het gevoel gekregen dat je minimalistische kleding wilt gaan aanschaffen die jarenlang mee gaat? Dan zijn wij blij! Kies voor kwaliteit boven kwantiteit en koop bewust!