Dit zijn duurzame alternatieven voor polyester kleding

Conscious / 1 jaar geleden

Is polyester duurzaam? Dat is een vraag die menig mens zich al een tijdje stelt. Wij ook en daarom deden we research! Ooit las ik ergens op het wereldwijde web dat bij iedere wasbeurt van een polyester kledingstuk kleine plastic micro vezels vrijkomen in het water, die vervolgens worden afgevoerd naar de oceaan, waar de plastic microvezels in de buik van vissen terecht komt die vervolgens weer de weg naar jouw bord weet te vinden. Kort gezegd, eet je dus jouw eigen polyester kleding zelf weer op (of is dit iets te kort door de bocht?). Enfin, vanaf het moment dat ik dat hoorde, besloot ik geen polyester kleding meer te kopen (en minder vis te eten trouwens).

Maar dan.. welk duurzame alternatief bestaat er voor polyester? 

Wat is een duurzaam alternatief voor polyester?

Al eerder deden we onderzoek naar de stof polyester, "hoe wordt polyester gemaakt?" is een vraag die wij onderzochten en waar we antwoord op kregen. Uit het onderzoek op de vraag "is polyester duurzaam?" hebben wij helaas kunnen concluderen dat polyester niet duurzaam is. Maar welke materialen of stoffen zijn dan wel een duurzame keuze?

Vintage polyester kleding

Wanneer je echt opzoek bent naar een duurzamere keuze dan het kopen van nieuwe polyester kleding, zouden we je aanraden om eens vintage te gaan shoppen. Vintage polyester kleding is al geproduceerd en door dit kledingstuk een nieuw leven te geven, verleng je de levensduur van het product, voorkom je dat je iets nieuws koopt en zorg je ervoor dat dit item (in elk geval nu nog niet) bijdraagt aan de plastic afvalstapel. 

Duurzame materialen kleding

Gerecyclede kleding

Een ander duurzamer alternatief voor polyester is het kopen van gerecyclede en upcyclede kleding. Deze kleding is gemaakt van materialen die worden hergebruikt voor de productie van een nieuw kledingstuk. Hiermee reduceer je de afvalstapel en verleng je de duur van bestaande materialen. Meer lezen over hoe gerecyclede kleding wordt gemaakt? Check dan even deze blog.

Duurzame materialen

Ten slotte zijn er een hoop alternatieve materialen en stoffen, die op een duurzamere manier tot stand komen dat polyester. Denk hierbij aan hennep, linnen, biologisch katoen, vegan leer en eco nylon bijvoorbeeld. Benieuwd hoe deze materialen tot stand komen? Wij schreven hier een blog over. Die lees je hier.

Als antwoord op de vraag "Is polyester duurzaam" kunnen we de volgende conclusie trekken. Nee polyester is niet perse duurzaam en zoals je ziet zijn er genoeg duurzame alternatieven voor polyester - tijd dus om de switch te maken en polyester (plastic!!!) te boycotten uit je leven. Tenzij je het tweedehands koopt, dat mag dan weer wel.

Shop duurzame kleding:

- Vegan leren schoenen
- Kleding van biologisch katoen
- Gerecyclde badmode
- Upcyclde kleding